Najbolj prodajane vrste parketa

Katere vrste parketa so najbolj prodajane? Za katere se odloča največ ljudi in zakaj so tako zelo priljubljene? Kakšne so njihove cene in ali se jih lahko polaga tudi na talno gretje? Je treba pri nakupu gledati le na to, da vam je neka vrsta vizualno všeč, ali pa je treba upoštevati še kaj drugega? Kako se med seboj razlikujejo različne vrste lesa in kako poskrbeti, da bo lesena talna obloga čim bolj obstojna?

Lesene talne obloge so vedno v modi

Najbolj prodajane vrste parketa se spreminjajo iz leta v leto, kot to narekujejo trendi, novosti na tem področju ter okus uporabnikov, a zagotovo so lesene talne obloge vedno v modi. Trenutno je med uporabniki priljubljen predvsem čim bolj naraven videz lesene talne obloge, saj se prav zaradi njega stranke največkrat odločijo za les. Njegovo naravno lepoto lahko poudarijo tudi grče in druge nepravilnosti, ki posameznim deščicam lesene talne obloge dajejo prav poseben videz ter tla naredijo še bolj žlahtna in unikatna.

Kakšno leseno talno oblogo izbrati?

Pri izbiri je treba upoštevati številne dejavnike, kot so:

vrste parketov
  • vizualni izgled talne obloge,
  • vrsto lesene talne obloge,
  • vrsto lesa, iz katere je narejena,
  • značilnosti lesa, iz katerega je narejena,
  • končno obdelavo in zaščito,
  • velikost posameznih deščic in možne načine polaganja,
  • možnost polaganja na talno gretje,
  • način priprave podlage za polaganje,
  • koliko časa traja polaganje in kakšen je postopek.

Oljenje vedno pogosteje nadomešča lakiranje

Sodobne vrste parketa so zasnovane tako, da jih je možno oljiti ali lakirati. Vrsta končne zaščite je odvisna od želja naročnika, čeprav se slednji v zadnjem času vse večkrat odločajo za oljene talne obloge. Lak namreč les naredi nekoliko bolj svetleč, medtem ko ima les, ki je zaščiten s kakovostnim naravnim oljem, bolj mat videz. To je marsikomu zelo všeč ter se lepo poda tudi k sodobni notranji opremi in materialom, ki jih uporabljamo za to, da se v svojem domu dobro počutimo.

Poleg tega pa ima oljenje še to prednost, da se pri takšni zaščiti lesa lažje popravi poškodbe. Možno je namreč pobrusiti samo deščico, na kateri je nastala poškodba, ter jo bo brušenju ponovno naoljiti. Tako lahko sproti obnavljamo tla in skrbimo za to, da ostanejo lepega in estetskega videza, kot bi bila še vedno nova.