Stroj za ovijanje palet s folijo

Kakšen stroj za ovijanje palet s folijo izbrati? Na kaj je treba biti pozoren pri njegovem nakupu in kakšne tehnične karakteristike mora imeti, da bo kakovostno in učinkovito deloval? Kateri proizvajalci takšnih strojev so sploh na voljo in katerega med njimi se najbolj splača izbrati? Ali so takšni stroji primerni zgolj za palete ali pa tudi za druge vrste tovora? Kakšne vrste folije se lahko uporablja pri takšnem avtomatskem oziroma strojnem pakiranju in ali lahko pri pakiranju z enim strojem uporabljate tudi več različnih vrst folij?

stroj za ovijanje palet

Pohitrite pakiranje in pripravo tovora na transport

Stroj za ovijanje palet s folijo zagotovo močno pohitri celoten proces pakiranja in pripravo tovora na transport. Z njim je mogoče prihraniti veliko časa in energije ter poskrbeti, da celoten proces pakiranja poteka bolj gladko in z manj zapleti. Na tak način je namreč celoten proces pakiranja možno delno ali celo popolnoma avtomatizirati, kar prinaša številne prednosti, kot so:

  • veliko hitrejši delovni proces in velik prihranek časa,
  • bolj učinkovit pakirni proces,
  • manjša možnost napak pri pakiranju,
  • manjša poraba materiala za pakiranje,
  • večja kakovost pakiranja, saj bo tovor bolj tesno ovit, s čimer bo poskrbljeno za večjo stabilnost.

Stroj za ovijanje palet s folijo prihrani čas in denar

Veliko podjetij si stroj za ovijanje palet s folijo omisli predvsem zaradi lažjega procesa pakiranja, tisti, ki se za to ne odločijo, pa kot razlog običajno navajajo predvsem visoko ceno takšne naprave. Vendar pa se je pri tem treba zavedati, da nakup naprave omogoča prihranek na dolgi rok, zaradi česar je investicija vanjo več kot smiselna tudi iz stroškovnega vidika. Takšna pakirna naprava namreč razbremeni delavce, s čimer jim je omogočeno, da svoj delovni čas porabijo za razna druga opravila, poleg tega pa avtomatizirano pakiranje poteka tudi veliko hitreje, zato je v krajšem času možno zapakirati veliko več. V primeru, da je treba dnevno slediti normi, ki jo je težko doseči, in da je količina tovora ali izdelkov, ki jih je treba pakirati, zelo velika, je torej nakup pakirne naprave edina smiselna odločitev. Sploh če gre za tovor večjih dimenzij, pri katerem je ročno pakiranje zelo težavno. 

Obenem pa ima takšna naprava še to pomembno prednost, da zelo optimizira ne le sam pakirni proces, temveč tudi porabo materiala za pakiranje. Stroj za ovijanje palet s folijo bo tako slednje porabil veliko manj kot v primeru ročnega ovijanja, saj je bo uporabil zgolj točno toliko, kot je nujno potrebno, da bo tovor kakovostno zapakiran in dobro zaščiten. Tudi to je še en razlog več, zakaj nabava takšne naprave omogoča zmanjševanje stroškov. Pri ročnem pakiranju obstaja veliko večja nevarnost za napake – da se zaradi neustreznega pakiranja slednje odpre oziroma da se izkaže, da kljub pakiranju tovor ni dovolj dobro zaščiten. Pri ročnem pakiranju je namreč težko poskrbeti, da je čisto vsak tovor zapakiran enako kvalitetno, medtem ko stroj za to avtomatsko poskrbi. Tako se izognete stroškom poškodovanega tovora, ponovnega pošiljanja oziroma transporta, ponovnega pakiranja in podobno. Gre torej za investicijo, ki vam na dolgi rok prihrani precej časa in tudi precej denarja.