Teleskopski viličar namenjen za dvigovanje višjih in težje dostopnih bremen

Viličarji so transportni stroji, ki so namenjeni za razkladanje, nakladanje in prevoz tovora. Najbolj so izkoriščeni, ko dvigajo bremena in jih prevažajo na razdalji, ki je čim krajša. Različne vrste med seboj ločimo tudi glede na vrsto pogona. Poznamo viličarje na električni pogon, akumulatorski pogon in viličarje z motorji z notranjim izgorevanjem.

Med izjemno uporabne stroje sodi teleskopski viličar, ki je namenjen za dvigovanje višjih in težje dostopnih breme. Je izredno zmogljiv terenski viličar, ki je okreten in vsestransko uporaben stroj. Uporablja se v različnih panogah, na primer v gradbeništvu, kmetijstvu, kamnolomih, krovstvu, pri vzdrževanju cest in v pristaniščih.

Okretnost, funkcionalnost in stabilnost teleskopskih viličarjev

Teleskopski viličar je okreten, funkcionalen in stabilen stroj, zato se izvrstno obnese tudi na izjemno razgibanih terenih, kjer so druge vrste mehanizacije preveč okretne ali prevelike. Stroj je torej primeren za razna dela, ki so opredeljena na težko dostopnih mestih.

V kamnolomih se denimo teleskopski viličar uporablja za prenašanje in lomljenje kamna, v pristaniščih za transport težkih zabojnikov iz ladij, v kmetijstvu za travnate bale, peska in podobno. Naprava se odlično obnese tudi pri popravilih železniških električnih žic in za prenašanje železnih ali betonskih blokov.

Dnevni pregled teleskopskega viličarja

Tako kot to velja za številne druge delovne stroje, se mora tudi teleskopski viličar pregledovati na dnevni ravni. Pred pričetkom dela je upravljalec dolžan pregledati stroj. Preveri, ali je viličar v zadovoljivem stanju, in preizkusiti delovanje naprave. Posebno pozornost mora posvetiti kolesom, tovornemu mehanizmu, zvočnim telesom, krmilnemu mehanizmu, ne nazadnje tudi dvigalni napravi ter hidravliki.

Upravljalec mora pri pregledu teleskopskega viličarja obvezno odstraniti čisto vse predmete, ki pri delu niso potrebni. Odstraniti mora vse morebitne tujke, kot so na primer steklo, kamen, ostružki. O vseh nepravilnostih se mora takoj obvestiti nadrejeno osebo. Napake na stroju lahko odpravlja zgolj strokovno usposobljena oseba.

Voznik viličarja pred uporabo vedno pregleda in preveri olje, gorivo, dvižni mehanizem, krmilni mehanizem, komandne ročice, gume, zavore, svetlobne in zvočne signale. Po končanem delu se teleskopski viličar razbremeni in odpelje na parkirni prostor. Uporabnik mora zategniti ročno zavoro, vilice stroja pa spustiti na leseno podlago oziroma na tla. Viličar se mora nato zakleniti, po potrebi se podložijo njegova kolesa.

Varnostna navodila in določila za uporabo teleskopskega viličarja

Teleskopski viličar lahko opravlja samo oseba, ki ima opravljeni tečaj za varno delo z njim. Oseba mora prav tako izpolnjevati zdravstvene pogoje, torej mora imeti pozitivno zdravniško spričevalo. Upravljalec ne sme biti mlajši od 18 let. Z viličarjem ne smejo opravljati osebe, ki bolehajo za vrtoglavico, nizkim ali visokim krvnim tlakom, božjastjo.

Transportne poti za viličarje morajo biti vedno vidno označene, proste in dovolj trdne. Upravljalec ne sme uživati alkohola, drog in podobno. Prepovedana je tudi uporaba telefona. Viličarja se ne sme popravljati, ko je v pogonu.