Cenik grafičnega oblikovanja – cene za dober design

Grafično oblikovanje

Iščete cenik grafičnega oblikovanja, da bi ugotovili, koliko stanejo takšne storitve? Kakšne so cene za dober in kakovosten design in ali se med ponudniki razlikujejo? Najprej je pri iskanju cen treba vedeti, da gre za zelo raznolik nabor storitev. Cena je tako v prvi vrsti odvisna od tega, za kakšno storitev gre ter od časa oziroma ur, ki jih bo oblikovalec porabil za opravljeno delo, kar se spet razlikuje od projekta do projekta. Zaradi tega je o cenah za dober design težko govoriti na splošno, saj se razlikujejo tako od ponudnika do ponudnika kot tudi glede na to, za kakšno vrsto designa gre.

Kakšen design potrebujete?

Zagotovo si želite čim bolj kakovostnega designa. Da pa boste takšen design tudi res dobili, je treba najti izvajalca, ki ima dovolj izkušenj in referenc. Bolj kot cenik grafičnega oblikovanja je torej pomemben izvajalčev portfolio oziroma njegove reference, ki vam pokažejo njegove izkušnje z določeno vrsto designa. Večina designerjev sicer obvlada različne vrste designa, vendar pa so nekateri specializirani za določeno področje. Tako vam prav nič ne pomaga, če za design spletne strani poiščete izvajalca, ki izvrstno obvlada oblikovanje in pripravo za tisk. Zaradi tega morate že v povpraševanju čim bolj natančno specificirati, kakšno vrsto designa sploh potrebujete – v veliki meri je od tega odvisna tudi cena, ki jo boste plačali za takšno storitev.

Cena za določeno vrsto designa

Veliko oblikovalcev svoje storitve zaračunava na uro, pri čemer pa se to, koliko ur bodo porabili za nek projekt, razlikuje tako od vrste projekta kot od njegove zahtevnosti in specifičnih želja naročnikov. Bolj ko gre za kompleksen projekt, več ur trdega dela bo moral vanj vložiti izvajalec, kar bo povezano tudi z višjo ceno. Po drugi strani pa ima večina izvajalcev tudi cenik grafičnega oblikovanja, na katerem so napisane postavke za določeno vrsto designa, tako da si stranke znajo lažje predstavljati, koliko jih bo prišla določena storitev. Pri tem se navadno postavke razlikujejo glede na to, za kakšen design gre. Zagotovo pa ustvarjanje unikatnega in kakovostnega designa vzame kar nekaj časa, predvsem pa je za to potrebnega veliko znanja in izkušenj.

Design spletne strani je kompleksen projekt

Če si pogledate kakšen cenik grafičnega oblikovanja, boste takoj opazili, da design spletne strani spada med dražje storitve. Gre namreč za kompleksen oblikovalski projekt, ki zajema design celostne podobe spletne strani kot tudi številnih detajlov na njej, pogosto pa je treba ob designu spletne strani izdelati še nov logotip oziroma kar celostno grafično podobo (CGP). Tako je v vsak design spletne strani vloženih zelo veliko ur in truda, zaradi česar tudi cena takšnega designa ne more biti nizka, sploh če gre za kakovosten, unikaten in sodoben design, ki novo stran naredi privlačno za uporabnike. A vedeti morate, da je cena več kot upravičena, saj je design spletne strani bistven. Z njegovo pomočjo namreč lahko vsebino strani lažje predstavite in približate spletnim uporabnikom, kar je za uspešnost vaše strani zelo pomembno. Zaradi tega je pametno poiskati izkušenega oblikovalca, ki bo lahko ta kompleksen projekt izvedel čim bolj kakovostno in tako, da boste s končnim designom zadovoljni tako vi kot uporabniki, ki bodo obiskali vašo stran.