Varčni električni radiatorji z učinkovitim delovanjem

Varčni električni radiatorji porabijo manj energije. Njihovo delovanje je namreč veliko bolj energetsko učinkovito kot pri običajnih modelih. Takšni modeli namreč skorajda nimajo nobenih toplotnih izgub, ampak vso energijo pretvorijo direktno v toploto, s katero ogrevajo prostor. To pomeni, da je možno z njihovo pomočjo prihraniti kar nekaj energije, ki bi jo sicer potrebovali za ogrevanje. Na tak način lahko dosežete zmanjšanje stroškov za gretje.

Prihranek energije za ogrevanje

Ogrevanje zahteva veliko porabo energije. Za to, da dobro ogrejemo nek prostor, je tako potrebne kar nekaj energije, kar velja sploh v primeru, če je prostor večji. Varčni električni radiatorji so nastali prav z mislijo na to, kako s čim manj energije čim bolj učinkovito ogreti čim večji prostor. Da je to mogoče, poskrbi njihova tehnično dovršena in premišljena zasnova. Zaradi nje:

  • takšni modeli skoraj nimajo toplotnih izgub, saj več kot 99 % elektrike pretvorijo v toploto,
  • takšni modeli porabijo manj energije kot običajni grelniki,
  • so takšni modeli opremljeni z zaščito proti pregrevanju, ki preprečuje, da bi se prekomerno ogreli ali da bi za ogrevanje uporabljali več energije, kot je to nujno potrebno,
  • takšni modeli dalj časa zadržujejo toploto,
  • so takšni modeli pri ogrevanju veliko bolj učinkoviti,
  • je s takšnimi modeli možno prihraniti kar nekaj energije.

Koliko energije je potrebno za ogrevanje nekega prostora?

Pri ogrevanju prostora je poleg njegove kvadrature zelo pomembno tudi to, za kakšen prostor gre in kje se nahaja. Če je ta prostor obdan z drugimi ogrevanimi prostori, bo njegova temperatura tudi brez ogrevanja višja, kot v primeru, če prostori okrog njega ne bi bili ogrevani. Enako na njegovo temperaturo vplivajo prostori pod in nad njim, obenem pa je zelo pomembna tudi izolacija fasade. Če so okna nova in dobro tesnijo, toplota ne bo uhajala skozi špranje, kar se rado dogaja pri nekoliko starejših oknih. Podobno velja tudi za vrata, ki morajo ravno tako dobro tesniti, če želimo ohranjati toploto v prostoru. 

Vsi ti dejavniki torej vplivajo na temperaturo v prostoru in na to, koliko bo treba prostor dodatno ogreti, če želimo, da bo temperatura v njem prijetna za uporabo. Pri tem pa se razlikujejo tudi pričakovanja, želje in potrebe ljudi, saj si prijetno temperaturo vsak predstavlja nekoliko drugače. Za nekatere je že 20 stopinj notranje temperature več kot dovolj, drugim 25 stopinj komaj zadostuje za prijetno počutje v prostoru. Ker so tako prostori kot potrebe uporabnikov tako različni, so se temu prilagodili tudi proizvajalci grelnikov. Zaradi tega obstajajo zelo raznoliki modeli, ki se razlikujejo tako po moči kot po drugih lastnostih. 

Tako tudi varčni električni radiatorji lahko porabijo različno količino energije, pomembno pa je, da je še vedno porabijo manj, kot bi jo porabil nek klasičen model, sploh če je ta nekoliko starejši. Zavedati se je treba, da so namreč starejši modeli grelnikov na elektriko pogosto zelo potratni, saj včasih še niso razmišljali o energetski varčnosti tako, kot to velja danes. V primeru, da še vedno uporabljate kakšnega od takšnih modelov, zato velja razmisliti o njegovi menjavi. Vsekakor pa se pri tem splača izbrati model, ki porabi čim manj energije. Varčni električni radiatorji namreč omogočajo njen prihranek, zato se jih vsekakor splača kupiti.