Kaj je backlink?

kaj je backlink.png

Ko na spletu nekaj iščete, vam iskalnik med rezultati iskanja ponudi različne spletne strani. Zakaj prav te in ne kakšne druge? Kako to, da so nekatere spletne strani med rezultati iskanja uvrščene na prva mesta, drugih pa tam sploh ni? Kako delujejo algoritmi spletnih iskalnikov in zakaj je to sploh pomembno? Prav v tem kontekstu pa je pomembno tudi to, kaj je backlink in kako ta vpliva na to, kako visoko se bo uvrstila neka spletna stran med rezultati iskanj za določeno ključno besedo.

Rezultati iskanja spletnih iskalnikov

Običajno pri iskanju na spletu uporabljamo iskalnik Google, čeprav obstajajo tudi drugi. Vanj vpišemo neko ključno besedo ali besedno zvezo, recimo: Kaj je backlink?, nato pa nam iskalnik ponudi različne zadetke oziroma spletne strani, na katerih lahko najdemo to informacijo. To, kako delujejo spletni iskalniki, pa je mogoče izkoristiti tudi sebi v prid in prav to izkorišča metoda, ki ji pravimo SEO optimizacija. Z njo je mogoče:

  • doseči uvrstitev spletne strani na prva mesta med rezultati iskanj,
  • poskrbeti za več klikov na spletno stran,
  • na spletno stran pripeljati več obiskovalcev,
  • poskrbeti za večjo vidnost in prepoznavnost strani na spletu,
  • poskrbeti za to, da stran najdejo tisti, ki jih zanima njena vsebina ali produkti, ki se prodajajo na njej.

Linki iz drugih spletnih strani

seo optimizacija

K temu, kako bo iskalnik uvrstil vašo spletno stran med rezultati iskalnih zadetkov za določeno ključno besedo, pa pripomorejo tudi linki iz drugih spletnih strani. Torej povezave, ki kažejo na vašo spletno stran in se nahajajo na drugi straneh na internetu. Prav zaradi tega je pri SEO optimizaciji tako pomembno razumeti, kaj je backlink – gre torej za link ali povezavo iz druge spletne strani, ki jo ima iskalnik za relevantno, pomembno.

Z njimi se gradi uspešno SEO optimizacijo oziroma skrbi za to, da bo vaša stran na spletu bolj dostopna tistim, ki iščejo izdelke, ki jih prodajate, storitve, ki jih ponujate, oziroma vsebine, ki jih objavljate. Ne glede na to, ali imate storitveno podjetje, spletno trgovino, blog ali kakšno drugo spletno stran, je SEO optimizacija bistvenega pomena za to, da boste uspešni na spletu, saj z njo poskrbite, da vas uporabniki spleta sploh najdejo.