Katera je najboljša naravna kozmetika?

Če imate naravo in jo cenite, potem to verjetno upoštevate tudi pri negi in pri nakupovanju kozmetičnih izdelkov. Pomembno se vam zdi, da so ti narejeni iz čim bolj naravnih sestavin, saj le takim zares zaupate. Verjetno ste zato že opazili, da je na trgu velika izbira takšnih, ki so naravni, ekološki, organski, zato verjetno tudi vas zanima, katere izbrati oziroma katera je najboljša naravna kozmetika. Izbira je namreč vsako leto večja in težko je vedeti, na kaj vse je treba paziti pri izbiri, da bo ta res učinkovita, kakovostna in prijazna do kože.

Preverjena kvaliteta s certifikati

Eden od kriterijev pri izbiri oziroma odgovoru na vprašanje, katera je najboljša naravna kozmetika, je vsekakor ta, kakšne certifikate ima. Certifikati nam povedo, ali je določen izdelek res organski ali ekološki in koliko takšnih sestavin vsebuje. Če namreč vsebuje manj takšnih sestavin od predpisanih količin, ne dobi certifikata. Certifikat torej prejmejo le tisti izdelki, ki so res naravni.

Pri tem je treba vedeti, da obstaja več vrst certifikatov. To, za kakšen certifikat gre, lahko ugotovite tako, da njegovo ime vpišete v iskalnik, kjer boste našli natančne informacije o tem, kateri izdelki nosijo takšen certifikat. Navadno pa lahko informacije o posameznem certifikatu najdete tudi na spletni strani določene blagovne znamke kozmetike. Tam boste našli tudi vse ostale informacije o njej.

Dobro preverite seznam sestavin

Poleg certifikatov pa je treba pri nakupu vsakega novega izdelka, ki ga še niste preizkusili, tudi podrobno prebrati seznam sestavin. Če so sestavine na samem izdelku napisane z zelo majhnimi črkami, potem jih je včasih težko prebrati. Tudi tu si lahko pomagamo s spletom in spletno stranjo proizvajalca. Tisti proizvajalci, ki se zavedajo pomembnosti sestavin, imajo te pri vsakem izdelku lepo podrobno navedene, tako da si jih lahko vsak sam ogleda in preveri.

naravne sestavine
https://www.essentiq.si/izdelki/naravne-sestavine/

Kaj je torej tisto, kar vsebuje izdelek za nego kože, las ali drugih delov telesa? Največkrat so to različni rastlinski izvlečki, pri čemer je pomembno, da so ti res naravni. Po možnosti naj bodo še iz ekološke pridelave, s čimer se izognemo vsebnosti pesticidov, s katerimi škropijo rastline iz konvencionalne pridelave. Pomembno pa je tudi to, da poleg njih vsebuje nek izdelek čim manj drugih, dodatnih in nepotrebnih sestavin. Poleg tega, kaj je v njem, je torej enako bistveno tudi to, česa v njem ni.

Določenim sestavinam v kozmetičnih izdelkih se je namreč bolje izogniti, saj le obremenijo telo ali okolje po nepotrebnem oziroma so v izdelke dodani le zaradi lepšega penjenja, vonja, barve in drugih lastnosti, čeprav v resnici ne pripomorejo k izboljšani negi. Na internetu lahko najdete različne sezname sestavin, ki jih uporablja kozmetična industrija oziroma tistih, ki so škodljivi, prav tako pa lahko najdete sezname tistih izdelkov, ki so res naravni.