Optimizacija spletnih strani – nekaj, kar nujno potrebujete

Ali je vaša spletna stran optimizirana? Če ni, potem je čas, da za to čim prej poskrbite! Čeprav morda še nikoli niste slišali za SEO ali niti ne veste, zakaj gre, je treba vedeti, da gre za nadvse pomembno zadevo, ki lahko še kako spremeni uspešnost vaše strani na spletu. Prav zato je treba za to poskrbeti čim prej, najbolje pa kar takoj, ko je spletna stran izdelana.

optimizacija spletnih strani

Kaj je SEO?

SEO ali SEO optimizacija spletnih strani je skupek različnih metod, s pomočjo katerih lahko poskrbimo za to, da imajo algoritmi spletnih iskalnikov določeno stran za relevantno – pomembno. Na podlagi tega, kako relevantna je neka stran, namreč algoritmi nato strani rangirajo med rezultati spletnih zadetkov. Zakaj je to pomembno in kako to vpliva na vidnost, obiskanost in uspešnost neke strani?

Kako deluje SEO?

Ko v iskalnik nekaj vpišemo, se nam prikažejo povezave do različnih strani, med katerimi lahko izbiramo. Rezultati iskanja nikakor niso naključni, zato tudi ni naključje, katera od strani se znajde na prvem mestu med rezultati in katere med njimi sploh ni – na to namreč vplivajo algoritmi spletnih iskalnikov, nanje pa lahko vpliva metoda, ki ji pravimo optimizacija spletnih strani. Enostavno povedano: z njo našo stran prilagodimo tako, da jo bodo algoritmi iskalnikov za neko ključno besedo ali besedno zvezo uvrščali čim višje.

SEO analiza strani

SEO je dolgotrajen proces

Optimizacija spletnih strani je metoda, ki vzame kar nekaj časa in truda. Delimo jo na on-site SEO, za katerega je treba poskrbeti najprej, in to na sami strani. Že to je zelo pomembno in lahko močno izboljša rezultate oziroma poskrbi za boljšo uvrščenost naše strani med rezultati spletnih iskanj za določeno ključno besedo. Nato pa je treba poskrbeti še za off-site SEO, pri katerem drugje na internetu ustvarimo povezave do naše strani in s tem poskrbimo, da postane bolj relevantna. Več ko povezav vodi nanjo, bolj relevantna je neka stran. Z gradnjo linkov in tako imenovanimi SEO članki lahko poskrbimo še za boljšo pozicijo naše strani na spletu tudi na dolgi rok.