Polaganje parketa brez napak

polaganje parketa

Polaganje parketa je opravilo, ki zahteva veliko natančnosti. Vsaka vrsta lesene talne obloge sicer zahteva nekoliko drugačen način polaganja, vendar pa je prav pri vseh treba čim bolj natančno upoštevati navodila proizvajalca in si ne privoščiti nobenih napak. Tako bo končni rezultat točno tak, kot je treba, kar ni pomembno le z estetskega vidika, ampak tudi z vidika trajnosti lesene talne obloge.

Parket mora biti dobro položen

Od tega, kako dobro bo opravljeno polaganje parketa, je odvisno, kakšen bo končni rezultat in kako se bo lesena talna obloga obnesla na daljši rok. Dejstvo je, da je način polaganja pomemben pri vsaki vrsti talne obloge, a pri lesenih talnih oblogah je zagotovo ključnega pomena. Pri tem obstajajo različni načini, ki so odvisni od tega, za kakšno leseno talno oblogo se odločimo. Načeloma pa pri večini vrst lahko izbiramo med:

  • plavajočim načinom,
  • lepljenjem.

Vsak od omenjenih načinov ima svoje prednosti, zaradi katerih se v določenih primerih bolje obnese, vsekakor pa se je o tem treba posvetovati s strokovnjakom ali mojstrom, ki bo poskrbel za to nalogo. Ta vam bo znal najbolje svetovati glede ustreznega načina in pravilnega postopka.

Talno gretje v kombinaciji z leseno talno oblogo

polaganje parketa za talno gretje

Polaganje parketa pa poteka nekoliko drugače, če je na tla položeno tudi talno gretje. V tem primeru je pravilen postopek še toliko bolj pomemben, v bistvu pa je že pred tem treba še bolj premišljeno izbrati tudi samo talno oblogo. Lesene talne obloge so vsekakor primerne za kombiniranje s talnim gretjem, vendar pa je pri njihovi izbiri treba paziti na debelino in toplotno prevodnost ter to, ali so primerne za uporabo v ta namen. To, da lahko določeno leseno talno oblogo kombinirate s talnim gretjem, mora biti namreč v njenih specifikacijah izrecno napisano, saj se bo za takšno uporabo le tako dobro obnesla. Nato pa sledi še sam postopek polaganja, ki ga mora v tem primeru nujno opraviti izkušen mojster, ki bo za vse poskrbel tako, kot je treba.