Poskrbite za odvodnjavanje okolice!

Odvodnjavanje je pomembna zadeva, ki pa ji v preteklosti marsikdaj ni bilo posvečeno dovolj pozornosti. Zaradi tega imajo marsikje še danes velike težave z meteorno vodo – ta poplavlja, zaliva objekte itd. Če se s podobnimi težavami soočate tudi sami ali bi jih želeli preprečiti, dandanes na srečo obstaja kar precej učinkovitih rešitev v ta namen. Z njimi lahko poskrbite za to, da v okolici vašega doma, vikenda, poslovne stavbe ali drugega objekta z meteorno vodo ne bo več nobenih težav.

Rešitve za meteorno vodo

Linijska odvodnja

V primeru, da za odvodnjavanje ni ustrezno poskrbljeno, lahko ob večjem deževju pride do težav z meteorno vodo. Ta namreč nekam mora odteči, pri čemer na gosto pozidanih, asfaltiranih, tlakovanih in drugih podobnih površinah enostavno ne more kar ponikniti v zemljo. Zaradi tega lahko zalije objekte ali njihovo okolico in povzroči nevšečnosti in gmotno škodo, katere sanacija je povezana z velikimi stroški. Prav zaradi tega je treba na vsaki površini, kjer za meteorno vodo ni ustrezno poskrbljeno, čim prej treba začeti iskati ustrezno rešitev. Z njo lahko preprečite vse naštete težave z meteorno vodo ter poskrbite za to, da bo ta varno odtekla na mesto, kjer lahko nemoteno in brez povzročanja škode ponikne v tla.

Sistem za odvodnjavanje okolice

Kakšno rešitev za odvodnjavanje okolice izbrati? Pri tem imate na razpolago številne možnosti, ki se v osnovi delijo na točkovne in linijske sisteme. Oboji so zelo učinkoviti pri odvodu meteorne vode, pri čemer pa je zelo pomembno, da primeren sistem izberete glede na to specifike površine, kamor bo vgrajen.

Najbolje je, če pri tem sodeluje projektant, ki bo pred izbiro in vgradnjo ustreznega sistema naredil tudi hidravlični izračun za določeno površino, s pomočjo katerega boste lahko ugotovili, kako zmogljiv sistem sploh potrebujete. Projektant vam bo pomagal tudi pri načrtovanju sistema, naklonov oziroma padcev ter njegovih sestavnih delov, pa tudi same vrste sistema, obremenitvenega razreda in njegovih drugih tehničnih lastnosti. Pri tem je pomemben tudi sam material, iz katerega so narejeni sestavni deli takšnega sistema, saj je od njega odvisno, kako vzdržljiv in trajen bo celoten sistem, pa tudi to, kako dobro se bo obnesel na dolgi rok.