Povezovalni trak za palete

Tovor na paletah je veliko bolj enostavno prestavljati, zato se tak način skladiščenja pogosto uporablja. Pri tem pa je pomembno, da je tovor na paleto tudi nekako pritrjen, da ne pade oziroma zdrsne iz nje. Pri tem bi se namreč lahko poškodoval, zato ga je pred tem treba ustrezno zaščititi. Za to lahko poskrbi povezovalni trak, s katerim pritrdimo tovor na paleto.

Zaščita tovora na paletah

Za zaščito tovora na paletah se sicer uporabljajo različne rešitve. Zelo uporabne so recimo folije, v katere ovijemo paleto s tovorom vred, ali pa rokavi iz folije, ki jih poveznemo čez celoten tovor. Na tak način tovor zaščitimo tudi pred vlago in padavinami, kar pomeni, da je dobro pripravljen ne le na transport, ampak tudi na skladiščenje – pa četudi bo to na prostem. V primeru, da bo tovor na paleti stal v skladišču in ga boste premikali le iz enega konca prostora na drugega, pa zavijanje v folijo ni optimalna rešitev. Veliko hitreje in ceneje bo, če za pritrditev tovora uporabite le povezovalni trak. Na tak način bo tovor čisto dobro zaščiten, seveda pa je to odvisno tudi od tega, za kakšen tovor gre.

Različne vrste in materiali

Povezovalni trak bo toliko odporen, kot bo odporen material, iz katerega je narejen. Prav tako je pri izbiri pomembna njegova natezna trdnost, lastnost, ki nam pove, kako močan je oziroma kako močno boste z njim pritrdili določen tovor. To, kako močan trak potrebujete, je sicer odvisno od tega, za kakšen tovor gre oziroma kako težak je. Pri lažjem tovoru zato ni toliko pomembno, iz kakšnega materiala je narejen trak za povezovanje, pri težjem tovoru pa je to bistveno, zato je treba izbirati trak s čim večjo natezno trdnostjo. Prav zaradi tega se za povezovanje tovora z višjo težo največkrat uporabljajo jekleni oziroma kovinski trakovi, ki zelo dobro opravijo to nalogo. Kot alternativo pa se lahko v ta namen uporabijo tudi trakovi iz tekstilnega kompozita ali zelo vzdržljive elastične mase.