Sklepi brez bolečin – je to sploh mogoče?

Sklepi brez bolečin so nekaj, kar si želijo številni ljudje, ki imajo z njimi težave. A žal jih je ogromno med njimi prepričanih, da tega ni mogoče doseči. Za reševanje svoje težave so namreč poskusili že marsikaj, obiskali zdravnika, delali različne vaje, preizkušali nekatere izdelke, ki so jih kupili v lekarnah ali kje drugje, nosili opornice in poskušali še marsikaj drugega, a nič ni zares pomagalo. Kako si torej pomagati pri takšnih težavah?

Kako ublažiti bolečino?

Sklepi brez bolečin so morda dosegljivi tudi za vas! Do bolečih sklepov namreč velikokrat pride zaradi njihove preobremenjenosti, zaradi katere se lahko poškodujejo vezno tkivo in sklepni hrustanec. Lahko pa pride do težav tudi zaradi preteklih poškodb ali različnih drugih razlogov, zato je situacija pri vsaki osebi nekoliko drugačna. Vsekakor pa je pametno vsaj poskusiti z metodami, ki lahko pomagajo ublažiti težave. Pri tem vam morda lahko pomagajo:

  • vaje, s katerimi okrepiti določene mišice in na tak način razbremenite sklepe pri izvajanju nekaterih gibov ali aktivnosti,
  • s skrbjo za počitek in sproščanje,
  • izogibanje določenim aktivnostim, ki stanje le še poslabšajo,
  • plavanje, pri čemer ga je najbolje izvajati hrbtno,
  • pravilno izvajanje določenih gibov ali telesnih poz (recimo počepa, teka itd.),
  • opornice (npr. za kolena),
  • razna mazila in kreme, ki so zasnovana prav v ta namen,
  • hujšanje, s katerim lahko razbremenite njihovo preobremenjenost in poskrbite za lažje gibanje,
  • zdrava prehrana in dovolj pitja tekočine,
  • kolagen, s katerim lahko preprečimo, da bi se težave še večale ali jih ublažimo, saj ta pomembna beljakovina pomaga pri obnovi veznega oziroma sklepnega tkiva in hrustanca.

Za izboljšanje lahko marsikaj naredite sami

negibljivi sklepi in kolagen

Pomembno je, da v primeru, da so vaš cilj sklepi brez bolečin, sami naredite vse, kar je v vaši moči, da pridete do tega cilja. Zgoraj naštete metode so pomagale že mnogim in obstaja velika verjetnost, da bodo vsaj malo pomagale tudi vam. Morate pa vsekakor sami ugotoviti, katere metode bi vam lahko pomagale, prav tako pa se o tem lahko posvetujete tudi s svojim zdravnikom, ki vam bo najbolje znal svetovati pri tem. Nekatere od zgoraj navedenih metod lahko izvajate sami, druge je pametno izvajati pod vodstvom strokovnjakov (npr. fizioterapevta), vsekakor pa lahko že danes za doseganje vašega cilja naredite to, da kupite kolagen in ga začnete čim prej jemati.