Čiščenje zobnega kamna je zelo koristno

čiščenje zobnega kamna

c predstavlja koristno in efektivno metodo za preprečevanje številnih težav z zobmi. Zaradi tega vedno več zobozdravnikov izvaja tudi to metodo oziroma svojim pacientom priporoča, da na vsake toliko časa poskrbijo za to. Na tak način se namreč zmanjša zobne obloge ter prepreči, da bi se na zobeh nalagale nove oziroma se to zmanjša na najmanjšo možno mero. 

Četudi za zobe dobro skrbite, to ni vedno dovolj 

Skrb za zobe doma je nujna, a to velja tudi za obiske zobozdravnika in za redno čiščenje zobnega kamna, ki ga opravi ta. Doma namreč za to ne moremo poskrbeti. Seveda je nujno, da zobe redno ščetkamo in skrbimo za to, da iz njih vsak dan znova odstranimo vse delce hrane, bakterije in obloge, ki se nabirajo na njih, vendar pa kljub redni skrbi za zobe obloge na njih v določeni meri še vedno nastajajo. Zaradi njihovega zastajanja na zobeh je njihova površina nekoliko bolj hrapava, kar povzroči, da se nanje še bolj lepijo nove obloge. 

Če so zobje bolj hrapavi, se nanje prej primejo ostanki hrane, zaradi česar je v ustni votlini tudi več bakterij. To lahko vodi v nastanek kariesa, pa tudi v druge težave z zobmi. In ne samo to – to lahko vodi tudi v težave z dlesnimi, v njihove krvavitve in podobno, sčasoma pa lahko bakterije na tak način prodrejo tudi do zobnih korenin in začnejo povzročati njihovo propadanje. Zob tako postaja vedno bolj razmajan, zaradi česar lahko tudi izpade. Vse zgoraj našteto pa lahko v določenih primerih spremlja tudi neprijetna bolečina. 

odstranjevanje zobnega kamna

K preprečevanju zgoraj naštetih težav lahko do neke mere zagotovo pripomore dobra ustna higiena, ki jo izvajamo doma, sploh če poleg samega ščetkanja zob skrbimo še za njihovo čiščenje z medzobno ščetko, vendar pa se težave kljub temu lahko pojavijo, zato je pomembno redno obiskovati zobozdravnika ter redno skrbeti za čiščenje zobnega kamna. Tak postopek naj bi se tako pri odraslih pacientih izvajal vsaj na vsakih nekaj let, po potrebi pa tudi pogosteje. 

Preprečevanje nastajanja oblog in skrb za zdravje dlesni 

Čiščenje zobnega kamna je pomembno z več vidikov. S tem postopkom je tako mogoče 

  • odstraniti stare trdovratne obloge, 
  • preprečiti nastajanje novih oblog na zobeh, 
  • poskrbeti za bolj gladko površino zob, 
  • preprečiti težave z dlesnimi, 
  • preprečiti krvavitev dlesni, 
  • izboljšati zdravje dlesni in zob, 
  • poskrbeti za lepše zobe.