Kaj dela arborist?

V parkih in na drugih javnih površinah je zasajenih precej dreves. Zanje bo najbolje znal poskrbel arborist, ki ima veliko znanja o negi dreves, pa tudi o njihovem sajenju, različnih vrstah, obrezovanju, boju proti škodljivcem in vsem ostalem, kar spada na to področje. Zaradi svojega strokovnega znanja in izkušenj zna poskrbeti prav za vsako drevo na najboljši možen način, svetuje pa tudi pri njegovem obrezovanju in oblikovanju. Če potrebujete strokoven nasvet glede nege vašega drevesa, oblikovanja krošnje ali česa drugega, vam bo tako zagotovo znal pomagati.

Za drevesa je treba skrbeti

Drevesa so pomemben del vsake ureditve okolice. Vedno bolj se zavedamo tudi njihovega pomena za okolje in boljši zrak, pomembna pa so tudi zato, ker dajejo senco ter lepšajo našo okolico. Vendar pa je za drevesa nujno tudi skrbeti in prav zato je zadolžen arborist. Njegova naloga v javnih inštitucijah je, da skrbi za drevesa na javnih površinah, oziroma zna presoditi, kako jih oblikovati, da bodo čim bolje rasla.

Drevesa namreč napadajo tudi razne bolezni, včasih se poškodujejo v vremenskih ujmah ali kako drugače, včasih se kakšen del krošnje ali vrh posuši in podobno. Zaradi tega je drevesa nujno treba redno pregledovati in vsaj enkrat na leto tudi obrezati. Pri tem je pomembno, da je vsak poseg v krošnjo izveden strokovno in pravilno. Prav tako pa je pomembno, da se drevo, ki predstavlja nevarnost za okolico, podre oziroma obreže.

Imate na vrtu visoko drevo?

arboristični pregled

Če imate na vrtu visoko drevo, ki je staro že več let, potem je morda čas, da ga pregleda arborist. Ta bo ugotovil, v kakšnem stanju je, ali je zdravo in kako kar se da najbolje poskrbeti zanj. To je še posebej pomembno, če je drevo v bolj slabem stanju ali se recimo suši. V takem primeru ga je marsikdaj treba obrezati ali celo podreti. To pa je treba narediti varno in premišljeno, zato je najbolje poklicati ekipo delanavisini.si, ki obvlada tudi arboristične vrvne tehnike obrezovanja in podiranja dreves.