Okrasna opeka

Okrasna opeka je zelo zanimiv material, ki se lahko uporabi kot stenska obloga na notranji ali zunanji steni. Uporablja se kot dekorativni material, s katerim lahko polepšate katerokoli steno in jo naredite očem bolj zanimivo, saj takšna stenska obloga zagotovo predstavlja lep poudarek prostora. Lepo se sklada tako z bolj moderno oziroma sodobno opremo kot z opremo bolj rustikalnega videza, torej se jo da kombinirati z vsemi stili opreme ter se v vsak prostor čudovito poda. Posnema namreč naraven videz opeke, pa tudi njeno reliefnost in druge lastnosti, le da je tanjša in bolj primerna za oblaganje sten.

Tanek material lepega videza

Za oblaganje sten je treba izbrati ustrezen material. Pri tem se pogosto uporablja naravni kamen, še večkrat pa se ga v zadnjem času nadomešča z različnimi vrstami dekorativnega kamna, ki je zasnovan prav v ta namen in se v ta namen tudi zelo dobro obnese. Podobne lastnosti ima tudi okrasna opeka, ki je zelo tanek material – zasnovana je namreč tako, da je čim bolj tanka (približno 2 centimetra), zaradi tega pa je tudi lažja. To omogoča:

  • bolj enostaven transport,
  • prihranek prostora,
  • boljšo stabilnost na steni,
  • veliko lažjo vgradnjo,
  • nižjo ceno v primerjavi z naravnimi materiali, hkrati pa zelo naraven videz.

Vse o vgradnji, lepilih in vsem ostalem

umetna okrasna opeka

Za polaganje oziroma vgradnjo stene z dekorativno opeko je najprej treba ustrezno pripraviti podlago. Stena mora biti čim bolj gladka oziroma natančno pobrušena, nato pa se nanjo nanese še emulzijo. Tako je podlaga pripravljena in lahko se začne lepljenje. Z lepljenjem je najbolje začeti spodaj, torej pri tleh, nato pa nadaljevati proti vrhu.

Ker so posamezne opečne ploščice lahko različnih odtenkov in barv, saj posnemajo naravni videz, je treba na to, kako bodo zložene oziroma kombinirane. Ko je delo končano, sledi še fugiranje, pri čemer lahko izbiramo med različnimi barvami fugirne mase, kar vpliva tudi na končni videz stene. Prav tako pa na končni rezultat zelo vpliva tudi natančnost polaganja in to, kako temeljito na koncu poskrbimo za glajenje fugirne mase in kako temeljito steno na koncu očistimo.