Linijsko odvodnjavanje s kanaletami

Linijsko odvodnjavanje RECYFIX®PRO
https://www.hauraton.hr/hr/

Linijsko odvodnjavanje je zagotovo zelo učinkovit način za odvajanje padavinske vode. Uporablja se na dvoriščih, cestiščih, letališčih, na trgih, v parkih in še marsikje drugje, predvsem pa povsod, kjer med deževjem pade večja količina meteorne vode, ki jo je nekako treba odvesti. Pri tem so linijski sistemi običajno veliko bolj učinkoviti kot točkovni.

Če želimo, da nam deževnica ne bi povzročala težav, je dobro poskrbeti za to, da ta lahko čim bolj nemoteno odteče. Za to poskrbijo kanalete, ki so oblikovane kot nekakšni kanali, po katerih voda lahko odteče v tla. Tako zaščitimo objekte pred težavami, ki bi jih lahko povzročila meteorna voda, ter poskrbimo za večjo urejenost njihove okolice.

Prav v tem je glavna prednost, ki jo ima linijsko odvodnjavanje, saj je to skoraj neopazno in zato primerno tudi za nizkogradnjo. Kanalete se namreč lepo zlijejo z okolico, zaradi česar so popolnoma nemoteče.  Možno je izbrati tudi povozne rešetke, ki so bolj odporne in dobro prenašajo tudi težo avtomobilov. Seveda pa so na voljo tudi različne druge možnosti.

Takšne kanalete so tudi zelo enostavne za vgradnjo, saj vse skupaj poteka zelo hitro. Na voljo so vam različni modeli, ki so lahko narejeni iz betona ali iz kakšnega drugega materiala. Pri tem se v zadnjem času največ uporablja visokodoporna plastika, ki je zelo trajna in vzdržljiva. Pred izbiro morate poleg samih dimenzij izbranih kanalet preveriti tudi obremenitveni razred, v katerega spadajo, ter vse ostale lastnosti.

Poleg tega pa preverite tudi to, kakšne rešetke se lahko namesti na izbrano kanaleto, kako odporne so te in kakšnega videza so. Pri izbiri vsekakor upoštevajte tako funkcionalni kot estetski vidik, hkrati pa je treba razmišljati tudi o trajnosti materialov in vzdrževanju.

Načeloma kakovostne kanalete ali sistem za odvajanje meteorne vode ne potrebuje kakšnega posebnega vzdrževanja, zagotovo pa je vsake toliko časa dobro poskrbeti za čiščenje listja in ostalih nečistoč v njem. Pri tem so vam lahko v veliko pomoč rešetke, ki se jih čim bolj enostavno sname in spet pritrdi na kanaleto. Za lažje vzdrževanje je najbolje izbrati takšne rešetke, ki se jih lahko namesti in sname brez uporabe posebnega orodja.