Okrevanje po vstavitvi implantata

Kako dolgo traja okrevanje po vstavitvi implantata? Je treba biti v tem času na bolniški, ali vse skupaj zelo boli in koliko časa običajno traja, da boste spet lahko normalno uporabljali svoje zobe? Je možno jesti vse ali pa je nekaj časa treba paziti, kaj jemo? Za kakšen poseg sploh gre in koliko obiskov pri zobozdravniku je potrebno za to, da je zadeva zaključena? Je možno naenkrat na tak način poskrbeti tudi za več zob?

Vgradnja vsadka in odstranjevanje šivov

Sam poseg traja od 20 do 30 minut, torej je vse skupaj narejeno zelo hitro. Poseg poteka v lokalni anesteziji, pri čemer se na koncu sluznico še zašije. Po tem se začne okrevanje po vstavitvi implantata, ki pa se od pacienta do pacienta lahko razlikuje, navadno pa traja nekaj dni, da oteklina in bolečina izgineta. Teh nekaj dni se zato priporoča počitek, predvsem pa je treba slediti navodilom, ki vam jih poda vaš zobozdravnik. Po približno enem tednu ali dveh boste zobozdravnika spet obiskali, da vas bo pregledal in ocenil stanje ter pri tem poskrbel tudi za odstranjevanje šivov.

Po vgradnji vsadka se mora ta zarasti

zobni vsadek

Zobni vsadek se mora po vgradnji in odstranjevanju šivov še zarasti, kar lahko traja nekaj časa. To je zelo pomemben del vgradnje takšnega vsadka, saj je od tega odvisna njegova trdnost, trajnost in funkcionalnost. Okrevanje po vstavitvi implantata tako vključuje tudi to fazo zaraščanja, ki lahko traja nekaj mesecev. Povprečno se vsadek zaraste nekje v štirih ali šestih mesecih, vendar pa to ne pomeni, da boste ves ta čas morali počivati ali da ne boste mogli jesti ali kaj podobnega. Ob odstranitvi šivov vam lahko namreč zobozdravnik namesti tudi začasni protetični nadomestek, s katerim boste popolnoma normalno funkcionirali. Ko se vsadek dobro zaraste, pa sledi naslednja faza – protetična nadgradnja. Pri imate na voljo več možnosti, zato se je o tem, katera bi bila najbolj primerna za vas, najbolje posvetovati z vašim zobozdravnikom oziroma zobnim kirurgom. Ta je pravi naslov tudi za vsa vprašanja o tem:

  • kako poteka vstavljanje zobnega vsadka,
  • iz česa so narejeni zobni vsadki,
  • ali je v vašem primeru možno vgraditi tak vsadek,
  • kako se izvaja ta poseg in kaj vse morate vedeti, preden se odločite zanj,
  • koliko časa bo trajal cel proces,
  • koliko časa bo trajalo okrevanje po vstavitvi implantata.