Putika ali protin

Težave s sklepi lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov. Enega od njih predstavlja tudi bolezen, ki ji pravimo putika ali protin. Zaradi nje lahko pride do vnetja sklepov, s tem pa tudi bolečin in različnih težav z njimi. Običajno se začne le z vnetjem enega sklepa, nato pa se bolezen širi ter lahko povzroči tudi trajno deformacijo sklepov. Dobra novica pri tem je, da je možno z ustrezno prehrano ali dieto vse naštete težave učinkovito preprečiti.

putika
Putika ali protin – Holistic.si

Kako se kaže putika?

Omenjena bolezen se lahko kaže z naslednjimi simptomi:

  • bolečine v sklepih,
  • vneti in otekli sklepi,
  • še posebej pogosto je na začetku otekel le palec na nogi,
  • lahko se pojavi tudi povišana temperatura,
  • velika količina sečne kisline v krvi,
  • težave z ledvicami,
  • različne druge težave.

Kakšna dieta je potrebna?

Hrana, ki je bogata s purini, lahko povzroči tvorjenje prevelike količine sečne kisline. Če se ta skozi ledvica ne more ustrezno izločiti oziroma jo je preveč, se začne nabirati na sklepih. Prav zaradi tega putika povzroča vnetje sklepov. Zato je osnova diete, ki pomaga pri težavah z njo, prav izogibanje hrani, ki vsebuje veliko purinov. Na tak način je možno bolezen zelo dobro omejiti, ublažiti oziroma poskrbeti za to, da do napadov ne prihaja.

Vendar pa lahko veliko za izboljšanje stanja naredite tudi tako, da se ne le izogibate hrani s preveliko količino purinov, ampak tudi drugim vrstam hrane, ki lahko povzročijo poslabšanje stanja. Zelo pomembno je ohranjati zdrav življenjski slog tako glede prehrane kot tudi glede gibanja, saj s tem zmanjšamo tveganje za nastanek prevelike telesne teže, ki lahko stanje še poslabša oziroma povzroči še dodatno obremenitev sklepov.

Pri dieti pa ne pozabite tudi na tekočino, saj je ta zelo pomembna. Pijete lahko vodo ali različne vrste čaja. Vnos tekočine naj bo čim večji, pri količinah hrane, ki jo dnevno ali naenkrat zaužijete pa je potrebna zmernost, saj to lahko povzroči akutni napad. Prav tako se je pametno izogibati alkoholu, pa tudi kavi oziroma jo piti v čim manjših količinah.