Sklepi brez bolečin – kako doseči takšno stanje

Sklepi brez bolečin so za marsikoga med vami samo zgodba iz preteklosti, ko se še niste soočali s težavami sklepov. To so gibljive povezave v telesu, ki zagotavljajo, da se naše kosti sploh lahko gibljejo. Seveda sama gibljivost ni odvisna samo od oblike sklepa, temveč tudi od njegovih struktur, ki ga obdajajo. Pri tem mislimo na vezi, ovojnice pa tudi na mišice.

Konce kosti prekriva sklepni hrustanec in tako lahko zakrije morebitne nepravilnosti na površju sklepa. Naloga hrustanca pa je, da pomaga ublažiti udarce. Razbremenitve ter neprestano menjavanje obremenitve pa hrustanec hrani in vzdržuje.

Ko se pojavijo bolečine v sklepu

Sklepi brez bolečin so za marsikoga povsem neznanka, saj se nenehno sooča s težavami sklepov. Vedeti pa je treba, da je močna in vztrajna bolečine v tem delu telesa lahko prvi znak za naravno obrabo oziroma za osteoartritis. Bolečina pa je še toliko neznosnejša v hladnem in vlažnem vremenu. Posebej boleče pa je, če na sklep pritiskamo z večjo silo.

Če se bolečina pojavi ob padcu, udarcu ali pa ob kateri drugi nesreči, je to lahko znak za izpah, izvin, poškodbo vezi ali pa zlom. Ker bolečina najverjetneje ne bo minila kar sama od sebe, je najbolje, da se čim prej odločite za primerno zdravljenje.

Vnetje sklepov

kolagen sklepi

Bolečina v sklepih je lahko povezana tudi z vnetjem enega ali več sklepov. V tem primeru govorimo o artritisu. Stanje je boleče, bolečino spremljajo tudi vročina v predelu sklepa, oteklina in omejena mobilnost.

Za revmatoidni artritis je značilno, da se bolečina praviloma pojavi, medtem ko počivamo, z gibanjem pa lahko popušča. Tovrstna bolezen se lahko pojavi nenadno ali pa se prične razvijati postopoma.

Odpravljanje bolečine v sklepih

Neprestano gibanje, hoja, tek, plavanje … Vse omenjeno še zdaleč ni recept za stanje, ki ga imenujemo sklepi brez bolečin. Potrebno je namreč preveriti gibanje vsakega posameznika ter določiti, ali pri njem obstajajo kakšna mišična neravnovesja. Na podlagi strokovnega pregleda se nato izberejo ustrezne fizične aktivnosti in vaje. Te lahko dovolj učinkovito okrepijo sklepe in jih primerno stabilizirajo.

Za bolečine v kolenih je treba delati vaje za zadnje stegenske mišice. Vaje se vsekakor prilagodijo glede na trenutne sposobnosti in morebitne pretekle poškodbe posameznika. Za bolečine v stopalih ali pa gležnjih so dobrodošle vaje za stopalni lok ter vaje na nestabilni površini. Za bolečine v kolkih ali v ledveni hrbtenici pa je najbolje, da to pregleda gibalni strokovnjak. Treba je namreč določiti, kakšne so sploh zmožnosti kolčnega sklepa ter kakšna je sestava kolkov posameznika.