Uredite odvodnjavanje čim prej!

S tem, da uredite odvodnjavanje, nikakor ni dobro odlašati. Če tudi vi že nekaj časa razmišljate o tem, da bo za to treba poskrbeti, potem naredite temu konec in se odločite za to, predsen vas pri tem prehiti kakšno večje deževje in vam povzroči škodo … Nikoli namreč ne veste, kdaj pride do obilnejših padavin, večdnevnih neviht ali drugih vremenskih težav, zaradi katerih bo količina meteorne vode močno narasla. Zato je o tem treba razmišljati vnaprej in se pred meteorno vodo ustrezno zavarovati.

Imate novogradnjo ali jo nameravate graditi?

Če imate novogradnjo, je to, da uredite odvodnjavanje še posebej pomembno. Na tak način jo namreč lahko zaščitite pred meteorno vodo. Zakaj bi vam slednja povzročala preglavice in škodo, če pa lahko to učinkovito preprečite z vgradnjo primernega sistema? Najbolje je, da za njegovo načrtovanje ob ureditvi okolice novogradnje poskrbi strokovnjak projektant, ki vam bo znal svetovati tudi glede ustrezne zmogljivosti takšnega sistema.

proizvodi za odvodnjavanje

Še bolje pa je, če na odvodnjavanje mislite že vnaprej, torej še preden na določeni parceli kaj zgradite, saj boste tako lahko na novo zgrajen objekt najbolje zavarovali pred meteorno vodo in pred tem, da bi ta zalila vašo parcelo, se vam začela zadrževati na dvorišču ali vam ob vsakih večjih padavinah uničila zelenjavni vrt, vam povzročila madeže na fasadi, vam zalila klet ali prostore v pritličju in podobno. Vse to so namreč težave, ki jih meteorna voda žal zelo rada povzroča. Na srečo pa dandanes obstajajo učinkovite rešitve, s katerimi je takšne težave možno preprečiti.

Vam meteorna voda ob vsakem večjem deževju zalije klet?

Pri starejših hišah ali objektih se rado zgodi, da pride do zamakanja kleti ali drugih prostorov v spodnji etaži ob večjih deževjih. Velikokrat starejše hiše ležijo na najnižji točki glede na okolico, saj so bile zgrajene najprej, kasneje pa so okrog njih zrasli še drugi objekti, pri katerih je okolica že nekoliko dvignjena oziroma nasuta. Zato se pogosto zgodi, da proti takšnim starejšim hišam izteka tudi voda iz sosednjih parcel ali kar iz cele ulice. To je treba nujno preprečiti, saj pogosto zalita klet lahko povzroči težave z vlago in plesnijo, prav tako pa lahko povzroči gmotno škodo ter ukvarjanje s čiščenjem in izčrpavanjem vode po vsakem večjem nalivu. V namen preprečitve takšnih situacij so koristni različni ukrepi, med katerimi pa je zagotovo zelo pomembno tudi odvodnjavanje.

Živite na poplavnem območju?

Če živite na poplavnem območju ali v bližini reke, manjšega potočka, u, jezerca oziroma druge vodne površine, pa je sploh pomembno, da se na vaši parceli poskrbi tako za ustrezne protipoplavne ukrepe kot za odvodnjavanje. Objekt je treba pred meteorno vodo čim bolje zaščititi, saj boste le tako v njem mirno živeli in spali. Do določene mere za to lahko za to poskrbite na svojo roko, še bolje pa je, če se urejanja tega področja lotite s pomočjo strokovnjakov, ki vam bodo znali navesti, kateri ukrepi so potrebni in kako jih čim bolje izvesti v praksi, da boste imeli z meteorno vodo, pa tudi z morebitnim razlivanjem rek, potokov ipd. čim manj težav. V primeru, da do sedaj za to ni bilo dovolj dobro poskrbljeno, potem je čas, da to spremenite in ukrepate.