Stretch folija za pakiranje izdelkov

Za pakiranje izdelkov se pogosto uporablja tudi tako imenovana streč ali stretch folija za pakiranje. Z njo se lahko ovije ali vanjo zapakira zelo različne izdelke. Med drugim se vanjo lahko ovije tudi celotno paleto s tovorom, seveda pa mora biti v tem primeru uporabljena stretch folija za pakiranje primernih dimenzij.

Kot pove že njeno ime, gre za zelo elastično folijo, kar omogoča enostavno uporabo. Raztegljivost je odvisna od tega, kakšno vrsto izberete, prav tako pa se te lahko razlikujejo glede na debelino, dimenzije, pa tudi ostale lastnosti. Pred izbiro je treba zato natančno premisliti, kaj točno sploh potrebujete, saj imate na voljo več različnih možnosti.

Odlična zaščita izdelkov pred različnimi zunanjimi dejavniki

Nekatere med njimi so lahko tudi UV stabilne oziroma poskrbijo za zaščito pred UV sevanjem oziroma sončnimi žarki, kar je pri določeni vrsti izdelkov, ki bi zaradi izpostavljenosti sončni svetlobi lahko obledeli ali spremenili barvo, vsekakor pomembno. Zaradi tega je takšna vrsta folije še posebej primerna takrat, kadar se izdelki shranjujejo na prostem. Z njo se lahko izdelki zaščitijo pred:

  • Uv sevanjem,
  • prahom,
  • umazanijo,
  • vlago,
  • premikanjem in padci s palete,
  • različnimi drugimi poškodbami,
  • različnimi drugimi zunanjimi dejavniki.

Več različnih vrst

Obstaja veliko različnih vrst takšne folije, ki se uporabljajo v različne namene. Največkrat gre za zaščito izdelkov med skladiščenjem ali transportom, prav tako pa se jo lahko uporabiti tudi pri baliranju oziroma za izdelovanje bal, s katerimi se zaščiti krma, to pa omogoča tudi njeno lažje shranjevanje oziroma to, da se ta lahko shranjuje kar na prostem.

Na voljo je tudi posebna luknjičasta stretch folija za pakiranje, ki je perforirana, pa tudi takšna, ki je prednapeta že med proizvodnjo, zaradi česar ima manjšo težo in prostornino. To omogoča lažje pakiranje, hkrati pa se je zaradi tega pri pakiranju porabi manj. Torej lahko v ponudbi različnih možnosti vsakdo poišče tisto, kar potrebuje.

Za ročno ali strojno uporabo

Pri tem so na voljo tako takšne, ki se uporabljajo ročno in so navadno manjših dimenzij, kot tudi takšne, ki so primerne za strojno uporabo s tako imenovanimi pakirnimi stroji. Slednje se največkrat uporabljajo za ovijanje palet s tovorom, da ta ne zdrsne s palete in je tudi bolj učinkovito zaščiten med transportom.